Tajný recept

Jedli ste už niekedy podomácky vyrobený syr? Aj vďaka môjmu vnučkovaniu sa mi pošťastilo nielen takýto syr jesť, ale vďaka babičke Alenke aj vlastnoručne vyrobiť a bol to veľký zážitok. Alenka je vidiecka seniorka, žijúca na lazoch, kde v relatívne dobrom zdraví žije už 79 rok. Bližšie určenie miesta neuvádzam, rešpektujúc Alenkino želanie. U lekára vraj nebola dobrých 30 rokov. Príroda tu má svoje čaro a silu. Pri každej návšteve rada počúvam jej príbehy, ako trávili zimu, nie raz sa stalo, že snehová nádielka ich doslova oddelila od civilizácie. Vôbec sa nečudujem, aj v letných mesiacoch sem nie je jednoduchý prístup autom, lepšie je ísť off roadom alebo autom s pohonom všetkých štyroch kolies. V každom hospodárstve tých pár domov okolo v minulosti chovali kravku, prasiatka, kozičky, aj ovečky sa pritrafili, hydina, zajace, za domom prírodný zelovoc. Lepšie slivky a hrušky som nikdy nejedla, ako práve tie len tak divoko rastúce okolo domu Alenky. Do dediny sa chodilo iba raz za čas a do okresného mesta vzdialeného niekoľko desiatok kilometrov iba vtedy, ak sa „dáky úrad“ ohlásil, že treba sa dostaviť. Aj sem prenikli zvesti o modernom vývoji sveta a takmer nikto tu už nič nechová, miesto čaká kým odíde posledný obyvateľ aby sa kúsok histórie doslova zakonzervoval do nemennej podoby na dlhé desaťrocia. Na dobrý syr treba dobré mlieko. To je úplný základ. Alenka už kravku, kozičky či ovečky nechová, tak sme spolu zbehli do susediacej dediny, kde nevesta pracuje na družstve a dá jej poctivého mlieka. Zbehli znamená pešo cez pole s kanvicou. Autom ani za svet, vraj čo budeme podaromnici „motor páliť“. Neviem aký je obsah tej kanvice, som športovo založená, ale naplnená kanvica mliekom bola dosť slušná posilovňa pre mňa. To som musela Alenku presviedčať, že kanvicu budem niesť ja.

Tu je Alenkin tajný recept na najlepší syr, aký som kedy v živote jedla a hlavne sama sa podieľala na jeho výrobe :

  • Dievka moja, mlieka si dáš hrnca tak zo 3 litre, vyše nedávaj, zle sa s tým robí doma
  • Od kravy vyše syra dostaneš jak od kozy, aj raz toľko
  • Do šporhelta moc nenakladaj, iba tak aby mlieko pre malé decko bolo dobré / preklad – mlieko zohrej aby malo teplotu ľudského tela /
  • Miešaj zakrátko, aby rovnako sa hrialo – Keď je hotovo, dole daj a vydýchať mlieko nechaj tak na jeden Zdravas Mária
  • Najlepšie od baču dákeho syridla tak za lyžicu veľkú daj
  • Šatku na hrniec daj a prikry hoci aj malou latou
  • Nič nerob, iba čakaj teraz, skoro slabú hodinu
  • Latu aj šatku daj preč a hrniec podvihni, musí sa zrazené mlieko v hrnci odlepiť jak kaša prehustá
  • Dobrým čistým nožom pokrájaj v hrnci na kocky
  • Zasa čakaj zakrátko, dokiaľ na dno hrnca nepadá syrina, hore srvátka vypláva
  • Dobre si umy ruky a zbieraj to čo na dno hrnca padlo, to už je ten syr
  • Do cedáka daj za dve hrste čo si nazbierala z hrnca dole
  • Keď ľúbiš, môžeš včil bylinky dať, jaké máš rada aj dobrého korenia
  • V cedáku rukou potlač, aby srvátka vyšla
  • Grífom musíš tlačiť, lebo keď veľa tlačíš, suchý bude. Naučíš sa.
  • Zober bochán syra takto natlačený a na suché drevo daj
  • Do tmy na noc v komore nechaj do rána. Dobrý bude, neboj sa.
    Dobrý ?
    Excelentný, famozny a hlavne môj prvý vlastnoručne vyrobený syr! Tá radosť z výroby prvého vlastného syra sa nedá popísať a tá chuť je nazameniteľná. Alenke som vďačná za túto skúsenosť! Veď vyskúšajte! Je to naozaj také jednoduché. Tie najlepšie veci v živote a nielen veci, bývajú tie najjednoduchšie. Ochutnali sme spolu a vraj je „inakší“ ako ona robí, lebo ja som robila a ona „kibicovala“. Tak veru. Alenku navštevujem ďalej. Neviem, kedy stihnem všetky jej recepty vyskúšať. Už viem vyrábať aj maslo, teoreticky klobásy a dojila som aj kravku u Alenkinej kamarátky. Nič pre netrénované ruky. Život starých materí na lazoch mal svoje originálne čaro …