Na moravské Pálavě se nestárne

Pod dívčím hradem na Moravské Pálavě se nestárne.

Inšpiratívnych ľudí môžete stretnúť kdekoľvek. Tento sympatický 81 ročný senior s usmiatou tvárou, inak originálny Pražák, mi natrvalo utkvie v pamäti a je pre mňa veľkou inšpiráciou ako žiť. Pred pár dňami som sa vybrala zrelaxovať a dobiť baterky na Moravu mojou obľúbenou formou – turistika, bicykel. Cez internet som našla štýlové ubytovanie v záhradnom domčeku priamo pri Věstonickej priehrade s výhľadom na Dívčí hrad. Zelená záhrada, ovocné stromy, trávnik ako golfové ihrisko, súkromie všetkých hostí, čisto, útulne. Súkromný objekt pre cca 10-12 ľudí s 2 záhradnými domčekmi a vidieckou chalupou pôsobil priam ako raj na zemi. Personál som nikde nevidela, tak som bola trochu zvedavá … Dedulo spravuje objekt úplne sám – od ubytovania hostí, výmeny, prania prádla, upratovania, cez kosenie trávy až po vývoz odpadu a popritom všetkom si rád nájde kedykoľvek čas na hostí a ich želania. Pri rozhovore sme sa pozabudli na niekoľko hodín. Ako mládenec rád chodil na turistiku na Slovensko, vtedy však neboli pochopiteľne žiadne značenia trás a išlo sa rovno za nosom.

V „službe“ mu na striedačku občas vypomôže syn, pretože aktívny 81 ročný senior už 20 rokov sprevádza turistov po Prahe, takže sem tam „musí“ odísť z Moravy do Prahy. Hovorí plynule anglicky, nemecky, rusky, francúzsky. Keď som končila pobyt, nabalil mi z bio záhradky šalát, poradil najlepší sklípek na nákup vína, sadol do auta a odfrčal naspäť do Prahy, zatiaľ čo syn už bol na ceste na striedačku.

O 50 rokov budem vo veku dedka – správcu malého raja na zemi a dúfam, že sa aspom priblížim k jeho vôli aktívne žiť, fyzickej kondičke a usmiatej tvári. Ak ho spoznáte osobne, budete mať rovnako potrebu ako ja, hľadať elixír života, ktorý mení vek na obyčajné číslo.

Toš děda moc ďěkuju a naschle o rok!

Hodnotenie príspevku :

Zobraziť výsledky/Results

Loading ... Loading ...